Ti-ai imaginat vreodata cum arata viata ta ideala?
In ziua de azi suntem tentati sa idealizam viata pe care o vedem pe retelele sociale, in reclamele de la TV sau poate la prietenii nostri. Este foarte usor sa cazi in capcana comparatiilor si sa ai impresia ca ce au altii e mai interesant si ca ar trebui sa ai si tu. Insa acesta este un joc pe care nu il vom putea castiga niciodata. Sunt doua pericole: reusesti sa obtii acele lucruri si realizari ca nu iti aduc implinire sau te bucuri o perioada, dupa care te compari cu cineva si mai “realizat” si iti dai seama ca niciodata nu e suficient ce ai. Cu alte cuvinte, daca prietenii tai tocmai si-au cumparat un TV de ultima generatie, nu inseamna ca trebuie sa faci acelasi lucru. Mai ales daca folosesti TV-ul doar ca sa te uiti la Netflix. Acorda-ti timp de gandire si introspectie si afla care sunt obiectivele tale proprii, ce iti va aduce tie implinire si pasiune pentru viata ta.
In acest articol vom vorbi mai ales despre cum ne setam obiective financiare. Mai exact, iti voi prezenta 8 pasi pe care sa ii urmaresti pentru a reusi sa le setezi intr-un mod eficient si sa te tii de ele.
- Cel mai important pas este cel despre care am vorbit si la inceput: asigura-te ca obiectivele tale sunt ale tale doar si nu ale altora(ale societatii, ale parintilor, ale prietenilor).
2. Gaseste-ti inspiratia! Nu te gandi doar la ce iti propui sa faci, ci la motivatia din spate. De exemplu:
***Seteaza-ti un fond de urgenta pentru a nu trebui sa te imprumuti in caz ca ti se strica frigiderul sau te lasa masina in drum cand te intorci de la munte.
***Seteaza-ti un fond de siguranta pentru a putea sa iti acoperi cheltuielile de baza cel putin 3 luni in cazul in care iti pierzi jobul. In felul acesta vei putea sa si lucrezi mult mai relaxata sau sa negociezi eventuale cresteri salariale sau promovari. Deoarece ai acea patura de siguranta, nu mai stai cu stresul ca poti fi data afara.
***Ramburseaza sumele de pe cardul de credit, astfel incat sa iti poti indrepta banii pe care ii foloseai pentru achitarea dobanzilor catre vacanta aceea in Toscana la care visezi de cativa ani.
3. Noteaza-le. Se pare ca cel mai eficient este sa le scrii de mana, cu pixul pe o hartie. Insa la fel de bine le poti nota pe laptop sau intr-un online drive. Important este sa le vezi negru pe alb. Astfel iti cresti sansele sa le atingi. Atunci cand le scrii iti iei un angajament mai puternic decat daca raman doar in capul tau. Apoi scoate-le din cand in cand si aminteste-ti unde trebuie sa ramana focusul tau. Dupa ce ti-ai indeplinit un obiectiv, marcheaza-l ca si completat. Iti va aduce un boost de incredere ca se poate. Apoi treci la urmatorul.
4. Calculeaza care este punctul de pornire. Cel mai probabil ai mai multe obiective in minte si nu stii ce să faci în continuare. Nu-i nimic. Vezi care este locul in care te afli acum, asta te poate ajuta sa te pozitionezi pe traiectoria dorita catre obiectivele tale pe termen scurt sau lung. Calculeaza care sunt veniturile si cheltuielile actuale, stabileste-ti un buget si calculeaza valoarea averii tale nete (Active minus Pasive).
- Un buget de venituri si cheltuieli te ajuta sa identifici cum iti poti optimiza cheltuielile si care este maximul de economii pe care il poti face de la luna la luna. Economii care vor merge catre obiectivele tale financiare. Daca iti doresti sa maresti plafonul de economii, ai doua optiuni: cresterea veniturilor active sau reducerea cheltuielilor. Oricat de mica este suma pe care poti sa o economisesti, asigura-te ca o redirectionezi catre un cont separat unde nu vei intra ca sa iti cumperi ultimul model de Iphone.
- Seteaza-ti obiective specifice. Nu scrie obiective precum: „Vreau sa rambursez din datorii”. E prea vag. Ci in:cearca “Voi rambursa 5000 de lei din datoria de pe cardul de credit in urmatoarele 6 luni.” Sau un alt exemplu: inlocuieste “Vreau sa imi cresc veniturile” cu “Vreau sa imi cresc veniturile cu 20% pana la finalul anului”.
- Noteaza care este deadline-ul pentru atingerea fiecarui obiectiv. Ajuta pentru un focus mai puternic pentru a le indeplini. De exemplu: te hotarasti sa mergi in vacanta visata in Toscana, dar esti convinsa nu ai bani pentru asta. Dacă obiectivul pare indisponibil, gandeste-te ce ajustari poti face. Poate ca nu iti permiti acum, dar poti economisi suficient pentru o calatorie in urmatoarele 7 luni. Seteazat-ti un termen de un an, ca sa nu te simti presata. Si deschide un cont separat de economii cu numele “Toscana”, pentru a te mentine pe drumul setat.
8. Recompenseaza-te pentru progresul si indeplinirea obiectivelor. Stabilirea obiectivelor nu trebuie să se simta ca o corvoada. Dupa atingerea unui obiectiv iesi la un brunch la terasa ta preferata sau cumpara un vin bun pe care il savurezi intr-o seara de home SPA. Pentru ca meriti!