Educatie financiara pentru copiii de 3-5 ani

Pentru ca stim cat de importanta este educatia financiara, nu-i asa ca incepi sa te intrebi de ce oare scoala nu ne invata cum sa ne administram banii? Sau si mai simplu, cum se obtin banii si cum se tranzactioneaza? Ok, noi nu am avut norocul asta (sau poate esti o norocoasa care a facut o scoala minune). Insa nu-i asa ca ne dorim pentru copiii nostri sa aiba parte de educatie financiara de la o varsta frageda? Pentru ca in cele din urma sa ajunga sa aiba o relatie cat mai sanatoasa cu banii. De ce e importanta aceasta relatie? 

1. Copiii si relatia cu bani
1.1 De ce este important sa vorbim despre bani cu copiii nostri

O persoana care are o buna relatie cu banii are mai multa incredere in ea, o relatie mai buna cu cei dragi, mai putin stres si mai multa independenta financiara. Prin relatie buna nu intelegem ca are multi bani, ci ca este constienta ca banii te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele in viata, si nu vede obtinerea banilor ca pe un obiectiv in sine.

Desi rar am auzit de scoli care sa ii invete pe copii despre educatie financiara chiar si in ziua de azi, oricum cea mai buna lectie o inveti acasa, de-a lungul anilor. Ca si parinte ii poti preda copilului lectii financiare importante. 

In continuare vom vorbi despre aceste lectii pe care i le poti acorda inca din faza de toddler, la varsta de 3-5 ani, cand iti poti ajuta copilul sa aiba o fundatie sanatoasa in acest sens. La aceasta varsta, copiii invata extrem de mult prin puterea exemplului, mai exact se manifesta invatarea prin observatie. Fii atenta la cum interactionezi cu copiii, cu partenerul de viata si cu ceilalti pe teme financiare, implica-i si pe copii in discutiile simple despre bani. Dar cel mai fun este sa ii inveti despre finante prin joaca. 

2. Metode fun de a ii invata pe copii despre bani
2.1 Povesteste-le despre bani

Mai intai explica-le in termeni cat mai simpli ca banii se obtin prin munca si ca sunt folositi pentru a cumpara lucruri si experiente (de exemplu: inscrierea la gradinita, lectiile lor de inot, engleza sau orice invata ei). La această varsta deja poti sa le povestesti ca atunci cand isi doresc ceva, de multe ori trebuie sa aiba rabdare si sa economiseasca pentru a-l putea cumpara. Poti, de exemplu, sa le acorzi sume foarte mici ca si alocatie saptamanala, pe care ei le pot economisi si isi pot cumpara ceva de la supermarket atunci cand mergeti impreuna la cumparaturi.

 2.2 Jucati-va de-a cumparaturile

Nu trebuie neaparat sa mergeti la un supermarket ca sa “faceti cumparaturi”. Inchipuiti-va ca sunteti intr-un supermarket chiar din confortul propriei case. Tu poti sa fii vanzatoarea, iar copilul va cumpara de la tine o jucarie, o ciocolata, un mar, o carte sau de ce nu, un scaunel, un buchet de flori, orice aveti la indemana. Explica-i despre preturi, cum trebuie achitat pretul respectiv pentru a intra in posesia obiectului dorit, cum unele obiecte sunt mai scumpe decat altele. Apoi faceti schimb de roluri si vezi cum iti explica el perspectiva lui/a ei de vanzator. Garantat te vei amuza. 

2.3 Putina matematica nu a facut rau nimanui

Incepe sa le povestesti copiilor de mici cum sta treaba cu diferitele bancnote, cum unele sunt de o valoare mai mica, si altele de o valoare mai mare. Calculati impreuna cum cinci bancnote de 1 leu pot cumpara acelasi lucru ca o singura bancnota de 5 lei si tot asa. Nu conteaza daca retin calculele exact, conceptul este important :).

 2.4 Implica-i la cumparaturi

Mersul la cumparaturi este o oportunitate ideala de a le explica copiilor modul in care functioneaza banii. Vorbeste-le despre diverse alimente, jucarii, reduceri, oferte promotionale. Copiilor le place să ia decizii, sa aleaga ei, asa ca ofera-le sansa sa ia una sau doua mici decizii de cumparare din cand cand in cand, cum ar fi o ciocolata anume sau o jucarie mica. Stabiliti de acasa ce tip de obiect pot sa aleaga si ce buget au la dispozitie. Cand esti cu ei la cumparaturi incearca pe cat  posibil sa folosesti bani cash, nu cardul. Ofera-le sansa copiilor sa vada diverse tipuri de bancnote, cum le numara casierul si cum primesti rest. 

2.5 Invata-i sa economiseasca

La varsta aceasta totul trebuie explicat in joaca, altfel le vei pierde atentia. Un exercitiu simplu este sa luati 3 borcane si sa le folositi ca si pusculita pentru bani. Unul se va numi “Cheltuieli”, al doilea se va numi “Economii” si al treilea “Donatii”. 

Cand copilul primeste niste bani, de la o zi de naștere sau pentru diverse task-uri pentru care a fost contractat de catre bunici, de exemplu, invata-l sa imparta banii intre  cele 3 borcane. Borcanul “Cheltuieli” va fi folosit pentru cheltuieli mici, cum ar fi niste dulciurele. Borcanul “Economii”  va fi folosit pentru articole mai scumpe, cum ar fi niste jucarii. Banii din borcanul “Donatii” pot fi folositi pentru a ajuta pe cineva pe care il cunoasteti, sau pentru o cauza sociala pe care tu i-o poti prezenta. Este o lectie foarte valoroasa si despre importanta empatiei.

 

In incheiere, o mica concluzie: cel mai important la varsta aceasta este sa nu uiti sa ii prezinti totul intr-un mod cat mai relaxat si mai stimulant pentru copil, sa nu simta banii ca pe o presiune, ci ca pe ceva normal din viata, care ne ajuta sa traim frumos si impliniti, sa ne bucuram de viata.

 

 

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate