Emotiile care ne guverneaza relatia cu banii

Oamenii iau decizii pripite, emotionale, in ceea ce priveste banii. Se grabesc, nu analizeaza cum trebuie. Tocmai de aceea intervine dupa aceea frica, intervine invidia, tot felul de sentimente distructive. Incep sa cheltuiasca mai multe decat posibilitatile lor. Incep sa faca cumparaturi ca sa scape de vinovatie, de tristete. Si in acest fele sa se simta bine, dar isi dau seama dupa cateva zile ca aceasta placere de a cumpara lucruri trece. Dupa care vine frica de credite. si toate aceste sentimente negative ne distrug viata. Fie ca suntem maturi sa recunoastem acest lucru sau nu, emotiile ne gestioneaza toate deciziile din viata noastra. Incepand de la cum cheltuim banii, pe ce cheltuim banii, cum avem grija de sanatatea noastra. Toate lucrurile sunt influentate de emotiile noastre. Tocmai din aceasta cauza trebuie sa recunoastem ca este un subiect din viata noastra pe care trebuie sa il deschidem si sa il tratam. 

Putem sa ne gandim de exemplu la oamenii care castiga la loterie. Sunt ei fericiti? Mai multe studii au aratat ca pana la 70% din oamenii care castiga sume mari la loterie sau primesc mostenire in maxim 7 ani ajung la 0. De ce se intampla acest lucru?

  1. Nu sunt pregatiti, nu au cunostinte financiare sa gestioneze banii. 
  2. Emotional nu sunt pregatiti pentru suma respectiva. Vor trai o serie de sentimente negative care ii vor lasa fara bani. Din acest motiv nu ar fi corect ca toti oamenii sa castige brusc aceeasi suma de bani. Pentru ca emotional nu am sti sa ii gestionam la fel, nu suntem pregatiti pentru asa ceva.

Hai sa vedem ce inseamna sistematic aceste emotii si cum putem sa le rezolvam.

1. VINA

Te poti simti vinovat pentru ca ai mai mulți bani decat prietenii tai sau pentru ca simti ca primesti sau faci banii prea usor. Imagineaza-ti urmatoarea situatie: tocmai ti-a fost dublat salariul la munca. Ce faci? Poate ca primul raspuns ar fi sa zici: ma bucur. Dar chiar o faci? Te gandesti: e absolut normal sa mi se dubleze salariul pentru ca merit acest lucru? Sau incepe sa intervina sentimentul de vina si sa zici: oare chiar merit banii astia sau am avut noroc si sper sa nu se prinda nimeni ca nu merit banii astia pentru munca mea, pe care altii o fac mai bine?

Un alt exemplu: multi folosesc cadourile scumpe  ca sa scape de sentimentul de vina, incep sa dea cadouri scumpe in stanga si in dreapta: familiei, prietenilor, celor din jurul lor. Altii ajung sa cheltuie tot ceea ce castiga. De cate ori nu ti-ai zis: daca as ajunge la 1000 de euro toate problemele mele financiare s-ar rezolva. Si ajungi acolo si brusc ai mai multe cheltuieli.

Ok, si cum scapam de aceste emotii? Primul pas este sa le constientizam. Si apoi sa lucram la ele singuri sau cu ajutor de la un coach, mentor, psiholog. In momentul in care reusim sa scapam de vina putem sa ane asteptam sa castigam mai mult pentru ca vom simti ca meritam. Si vom folosi acei bani pentru viitorul nostru, cu mai putine cheltuieli compulsive. 

2. RUSINEA

Este unul dintre principalele motive pentru care oamenii evita sa ia decizii financiare care le-ar aduce cele mai multe beneficii. Aceasta rusine duce la tendinta fireasca este de a evita confruntarea cu ceea ce te face sa te simti inconfortabil. 

Iata cateva dintre sursele mentale ale sentimentului de rusine in relatia cu banii:

  • Nu am destui bani
  • Nu pot sa imi dau copiii la cele mai scumpe scoli
  • Evit sa fac ce stiu ca ar fi cel mai bine pe termen lung (crearea unui fond de urgenta, crearea unui buget pentru a avea o imagine clara a veniturilor si cheltuielilor)
  • Am prea multe datorii
  • Cheltuiesc prea mult pentru lucruri de care nu am nevoie cand vreau sa ma simt mai bine
  • Nu imi permit vacante scumpe

Cum scapam? La fel ca mai sus, primul pas este sa constientizezi. Dupa care sa fii atent la 3 intrebari:

  1. Oare ce ma face sa ma simt rusinat in momentul respectiv? Care este motivul din spate?
  2. Care a fost prima data cand m-am simtit in acest fel?
  3. Oare care a fost motivul pt care m-am simtit rusinat in trecut?
    Este un proces de self coaching, un ajutor dat tie insuti ca sa treci peste anumite probleme din viata ta. Daca nu reusesti singur, la fel, poti apela la ajutor specializat(ex: un coach).

3. INVIDIA

De multe ori subevaluam ce avem noi si supraevaluam ce au altii. Cand tu esti invidios fata de ce are o alta persoana, aceasta poate invidiaza ce ai tu. De exemplu: poate tu te uiti la colegul care se plimba prin tot felul de vacante exotice cu sotia, si tu stai acasa cu copiii. Cand de fapt poate ei isi doresc un copil si nu au ajuns inca in punctul in care au reusit.  Aparentele nu spun niciodata toata povestea. 

Cum putem sa ne gestionam o eventuala invidie? Prin exercitii de recunostinta. Noteaza in fiecare zi trei lucruri pentru care esti recunoscator. Te va ajuta sa te focusezi pe lucrurile pe care le ai deja in viata ta, nu pe cele care lipsesc. 

4. LACOMIA

Lacomia este una dintre cele mai periculoase emotii pe care le putem experimenta. Ea ne poate determina sa facem alegeri riscante cu banii nostri (de ex: ne indatoram mai mult decat ne permitem pentru a avea lucrurile pe care le vedem la altii). De asemenea, ne poate mai determina sa uitam de strategia stabilita la inceput. Ce putem face pentru a gestiona o eventuala lacomie? Ne facem de la inceput o strategie de investitii, in care scriem unde ne dorim sa ajungem, care sunt pasii pentru a ajunge acolo, care este profilul de risc si ce alocare  activelor vrem sa avem – cum ar fi 30% actiuni, 30% obligatiuni, 30% imobiliare, 10% specula. O sa fie ghidul nostru, o sa ne aminteasca de ce facem ceea ce facem si functioneaza ca o busola. Cand ne vin tot felul de alte idei, auzim de “oportunitati de a face profit de 1000%”, ne intoarcem la busola. 

5. FRICA

Ce iti  poate genera frica in relatia cu banii? Frica de a investi pentru ca o sa pierzi banii, frica de a ramane fara casa si iei un credit pe 30 de ani, frica de a da faliment daca deschizi o firma, frica de a avea prea multi bani.

Cum scapam de frici? Atunci cand ti-e frica de ceva, ai tendinta de a evita acel lucru, iar intr-un final vei simti o anxietate. Aceasta anxietate duce la evitare. Iar prin amanare vei intra intr-un cerc vicios, deoarece iti vei creste starea de anxietate. Repeti acest ciclu la nesfarsit, ceea ce iti va creste starea generala de anxietate.

Iti las mai jos un exercitiu preluat dintr-un curs pe care l-am urmat, iar trainerul a preluat la randul lui exercitiul de la Tim Ferris, care te ajuta sa iti gestionezi Frica.

Iei o foaie si o imparti in trei coloane, cu trei intrebari:

De ex: Imi este frica sa deschid o firma.

  1. Care este probabilitatea sa se intample acest lucru? Una mare.
  2. Ce pot sa faci ca sa eviti acest lucru? Fa o lista cu actiuni concrete pe care poti sa le faci: ti-ai facut un plan de afaceri si ai calculat ca ai nevoie de 10k eur? Strange 20k eur.
  3. Ce poti face sa corectezi? Ia-ti un coach, un mentor, oameni care sa te indrume.

6. REGRETUL

Poate regreti ca ai ratat ocazii de investitii, ca nu ai profitat de ocazii la timp, nu ai cumparat un imobil cand era mai ieftin. Si lista poate continua la nesfarsit.

Cum scapam de regrete? Concentreaza-te pe oportunitatile care apar de acum incolo. Nu exista oportunitati pierdute daca ai invatat ceva de acolo. Renunta la intrebarile negative care te pun in postura de victima.(de ex: Dar de ce mi se intampla mie toate? Dar de ce altii pot si eu nu? Dar eu cu ce am gresit?). Ele iti vor lua din putere. Inlocuieste-le cu intrebari care te ajuta sa vezi lucrurile pe care le-ai invatat din greseli. Ai grija sa nu cazi in capcana cumparaturilor impulsive pentru a scapa de regrete sau tristete. 

In loc de concluzie

De ce am vorbit despre emotii? Pentru ca emotiile in sine nu sunt deloc rele. Ele ne arata ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi. Le putem valorifica pentru a intelege cu ce ne confruntam si astfel vom stii ce pasi sa facem in continuare.

Cheia o reprezinta constientizarea. O mare parte din lumea noastră emotionala este in subconstient. Dar ea poate fi accesata daca stim dupa ce ne uitam. Si ne va ajuta sa traim o viata implinita.

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate