Fonduri mutuale sau ETF-uri – ce alegem?

Ok, ai inceput sa te gandesti la finantele tale si ai planuri sa incepi sa investesti. Felicitari! Este una dintre cele mai smart decizii pe care le-ai luat! Cu cat mai devreme incepem, cu atat mai simplu este sa ne atingem targetul final, pentru ca avem mai mult timp la dispozitie. Timp sa investim, dar mai ales timp ca dobanda compusa sa inceapa sa isi puna in aplicare bagheta magica. Sunt convinsa ca ai auzit pana acum de faimoasa replica lui Albert Einstein: “Dobanda compusa este cea de-a opta minune a lumii.” Dar stii si continuarea ei? “Cine o intelege, o castiga. Cine nu…o plateste”. 

1. In ce incepem sa investim daca suntem incepatori?

Am facut aceasta introducere pentru ca urmeaza sa discutam despre unele dintre cele mai eficiente si simple metode de a investi, precum si despre costurile implicate de acestea.Vom discuta de altfel si despre efectul acestor costuri de-a lungul perioadei de investitie.  ETF-urile (Exchange traded funds) si fondurile mutuale sunt doua modalitati de investitie care iti aduc foarte multe beneficii, dintre care cel mai important este diversificarea. Astfel, ele iti ofera oportunitatea de a detine o varietate de actiuni (sau obligatiuni, marfuri, etc) la un cost mult mai mic decat daca le-ai achizitiona individual, iar riscul tau va fi considerabil mai mic decat daca ai avea doar 2 actiuni in portofoliul tau.

De ce? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa vorbim putin despre cum functioneaza atat ETF-urile cat si fondurile mutuale. 

2. Ce sunt fondurile mutuale si ETF-urile?

Fondurile mutuale si ETF-urile sunt doua metode distincte de investitii, dar au aceeasi structura si functionalitate de baza. Ambele folosesc banii investitorilor pentru a investi intr-un pool(o colectie) de active. Acest fapt le permite investitorilor sa aiba in portofoliu o mare diversificare fara a fi nevoiti sa cumpere toate activele(actiuni, obligatiuni, altele) individual. Procesul de achizitii individuale ar fi mult mai scump si mai complicat.

Desi ele au o serie de asemanari, ETF-urile au capatat o popularitate extrem de mare printre investitorii retail (persoane fizice cum suntem noi). Acest lucru se datoreaza in principal costurilor mult mai reduse. Pe scurt, acestea ofera beneficii de diversificare, la fel ca si fondurile mutuale, dar la un cost mult mai mic pentru investitor. Desi la prima vedere, diferenta de costuri nu pare foarte mare, o sa vedem ce mult ne poate impacta performanta portofoliului chiar si o diferenta de 1.5% aplicata la valoarea portofoliului. 

Ok, dupa aceasta introducere, hai sa vedem pas cu pas care sunt diferentele intre cele doua si care este mai potrivit pentru planurile tale financiare?

 

3. Modul in care sunt administrate 

3.1 Fonduri mutuale
  • Sunt administrate de catre un manager al fondului, impreuna cu o echipa de analisti in spate. Ei vor incerca sa bata piata prin cumpararea si vanzarea de actiuni folosind analize complexe si expertiza lor in investitii. Prin a bate piata intelegem a obtine un randament mai bun decat piata.Un astfel de management al portofoliului se numeste management activ si presupune mereu un cost mai mare pentru investitori. De ce? Pentru ca toata expertiza si toata analiza pietei presupun costuri aditionale, chiar daca nu mereu managementul activ iti garanteaza un randament mai mare.
3.2 ETF-uri
  • Sunt fonduri gestionate pasiv. Aceste fonduri urmaresc automat un indice din piata, cum ar fi S&P500 sau Nasdaq 100. 

Statistic vorbind, chiar daca fondurile gestionate activ(fondurile mutuale) pot depasi randamentul ETF-urilor pe termen scurt, rezultatele pe termen lung nu stau chiar asa. Deoarece presupun costuri mai mari si o probabilitate redusa de a bate piata pe termen lung, fondurile mutuale gestionate activ realizeaza aproape mereu randamente mai mici comparativ cu ETF-urile, pe termen lung.

 

4. Cum le cumperi

4.1 Fonduri mutuale
  • Principalul avantaj al fondurilor mutuale este ca se pot cumpara foarte usor. Te duci la banca si ei iti prezinta o gama variata de fonduri mutuale in care poti investi. In Romania cam toate bancile mari te pot ajuta in acest sens: BCR, Raiffeisen, BRD, ING etc. It vor face un profil de risc pentru a vedea daca esti un investitor conservator(cu aversiune la risc), moderat sau mai degraba agresiv(cu apetit catre risc), apoi iti vor prezenta diverse tipuri de fonduri mutuale in care poti investi. Nu trebuie sa faci nimic special pe cont propriu, ceea ce implica un grad mai mare de comoditate pentru tine ca si investitor.
    • Astfel, varianta aceasta poate fi o solutie pentru tine daca abia ai luat decizia sa investesti si nu doresti sa astepti pana cand devii familiar cu conceptele de investitii pana a incepe sa faci primele achizitii. Este mai bine sa cumperi fonduri mutuale decat sa iti tii banii cash. Insa preferabil este ca dupa ce ai inceput sa lucrezi la educatia ta financiara, sa te indrepti usor usor catre ETF-uri, daca ne gandim strict la costuri. Nu uita insa sa verifici costurile pentru toate ETF-urile in parte, deoarece unele pot ajunge sa aiba comisioane apropiate de cele ale fondurile mutuale. 
4.2 ETF-uri
  • In cazul ETF-urilor, tu va trebui sa te ocupi singur de deschiderea unui cont la un broker acreditat (online) si vei cumpara ETF-urile care ti se par potrivite pentru strategia ta investitionala. In acest caz va trebui sa te documentezi putin mai mult pe cont propriu, insa efortul tau va fi rasplatit in timp prin costurile mai reduse pe care ajungi sa le platesit.

 

5. Costurile

5.1 Fonduri mutuale
  • Acest capitol este principala problema in cazul fondurile mutuale, din punctul meu de vedere. In cazul lor ai trei tipuri de comisioane: de subscriere, de management si de rascumparare. 
      • comisionul de subscriere(de cumparare a unitatilor de fond mutual) este intre 0% si 2% din valoarea totala a portofoliului. La multe fonduri acesta se poate negocia la 0
      • comisionul de rascumparare (de vanzare a unitatilor de fond mutual poate ajunge pana la 10% daca vanzarea se face in primele 12 luni de detinere). Dar si acesta se poate negocia sau este 0, asa cum am vazut ca ofera ING de exemplu.
      • comisionul anual de management – acesta poate ajunge pana la 3% din valoarea portofoliului, un procent care poate nu ti se pare mare, dar care pe o perioada de timp mai indelungata iti va eroda enorm de mult din profituri. Acesta este principalul dezavantaj, in opinia mea, daca decizi sa optezi pentru unul sau mai multe fonduri mutuale.
  • Mare atentie pentru ca aceste comisioane nu sunt foarte transparente, de multe ori sunt scrise cu un font cat mai mic si cu o exprimare care nu este foarte usor de urmarit.
5.2 ETF-uri
  • In cazul ETF-urilor, costurile comisioanelor sunt relativ ieftine. Asta pentru ca de cele mai multe ori sunt fonduri administrate pasiv. Asta inseamna ca urmaresc un anumit index de actiuni, cum ar fi S&P500. Astfel, nu este nevoie de research sau analize prea complexe, deci costurile operationale sunt mult mai mici. Unele ETF-uri au comisioane de până la 0,03%, ceea ce înseamna ca investitorii platesc doar 0,30 dolari pe an pentru fiecare 1.000 de dolari pe care il investesc. Aceasta suma este considerabil mai mica decat pentru fondurile gestionate activ, iar pe termen lung vei vedea o diferenta enorma la profiturile obtinute.
  • Este foarte important insa sa nu iti alegi un ETF in care sa investesti fara sa verifici foarte bine costurile (le gasesti ca si TER – Total Expense Ratio), pentru ca ele pot varia destul de mult de la un ETF la altul.
5.3 Exemplificare

Sa ne imaginam urmatorul scenariu: vrem sa investim timp de 30 de ani cate 500 de USD pe luna intr-un portofoliu diversificat, cu un randament mediu anualizat estimat de 8%

  • Daca ii investim intr-un ETF cu un TER  de 0.5%, la finalul perioadei de investitie vom avea un portofoliu de aproximativ 641.445 USD.
  • Daca ii investim intr-un fond mutual cu un TER de 2%, cu  acelasi randament, la finalul perioadei de investitie vom avea un portofoliu de aproximativ 487.257 USD.

Pierdem deci 154.188 USD doar din plata unui comision cu 1.5% mai mare.

Sa presupunem totusi ca randamentul fondului mutual a fost de 9%, mai mare decat al ETF-ului. La finalul perioadei de investitie, vei avea un portofoliu de aproximativ 584.726 USD. Vedem astfel ca valoarea finala a investitiei este mai mica chiar si cu un randament mediu anualizat mai bun decat cel al ETF-ului.

6. Cum sunt tranzactionate

6.1 Fonduri mutuale
  • Se pot achizitiona ca si cumparare de titluri de participare la fond. Valoarea lor se determina zilnic de catre administratorul de fond, ca raport intre activele fondului si numarul de titluri de participare existent in circulatie in ziua respectiva si se numeste NAV (Net asset value).
6.2 ETF-uri
  • ETF-urile sunt tranzactionate intr-un mod foarte similar cu actiunile individuale. Astfel, ele pot fi cumparate sau vandute oricand, in intervalul orar oferit de bursa pe care le tranzactionezi, iar valoarea lor poate varia de-a lungul unei zile. 

7. Investitia minima

7.1 Fonduri mutuale
  • In cazul fondurilor mutuale pot exista sume minime de investit in anumite cazuri doar, insa gasesti cam la orice banca si fonduri pentru care nu este necesara o limita minima a investitiei. Poti incepe cu ce suma doresti tu. 
7.2 ETF-uri
  • In cazul ETF-urilor nu exista o investitie minima necesara si poti incepe cu ce suma doresti.

8. CONCLUZII

 

Atat fondurile mutuale cat si ETF-urile iti aduc un mare avantaj fata de stock picking(alegerea a unui numar mic de actiuni individuale): diversificarea la un cost mai redus. 

 

Ca si investitor nu trebuie sa presupui automat că orice investitie are un cost redus sau ridicat. Nu uita sa citesti prospectul in cazul oricarui ETF sau al unui fond mutual. Insa in general, ETF-urile sunt o optiune mai accesibila care ofera investitorilor o expunere larga pe piata, la un cost de obicei mai mic. 

 

Acorda-ti timp pentru research, pentru a te asigura ca iei cea mai buna decizie pentru tine, in concordanta cu obiectivele tale si cu apetitul tau la risc. Pentru fonduri mutuale un simplu search pe Google te va indruma catre site-urile tuturor bancilor romanesti, unde poti intra sa citesti care sunt conditiile de tranzactionare la ei. Pentru ETF-uri poti incepe prin a accesa site-ul www.justetf.com, unde vei gasi detalii despre mai toate ETF-urile din lume. 

 

Spor la investitii!

 

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate