Profilul de risc al investitorului – aliatul tau in investitiile smart

De ce este important sa iti cunosti profilul de risc ca investitor? Pentru ca te ajuta sa iti creezi un plan de investitii corespunzator pentru profilul tau. Este ca si cum ai intra într-o relatie pe termen lung si vrei sa te asiguri ca va potriviti ca si cuplu. In multe privinte, te va indruma catre modul in care tu alegi sa investesti!

Cum iti afli profilul de risc?

Prin intelegerea tolerantei tale la risc. Mai exact, toleranta la risc este nivelul de risc pe care un investitor este dispus să si-l asume cu banii investiti.

De exemplu, sa presupunem ca Ioana, prima noastra investitoare, este dispusa sa renunte la randamente mari(potentiale) pentru a se asigura ca isi reduce la minim riscul ca sumele investite de ea sa scada. Asta inseamna ca Ioana face parte din categoria investitorilor cu toleranta scazuta la risc.

Pe de alta parte, Andreea, a doua noastra investitoare, opteaza pentru randamente(potentiale) mai mari, cu pretul sigurantei sumei investite. Andreea face parte din categoria investitorilor cu  toleranta ridicata la risc.

Oamenii de stiinta care studiaza finantele comportamentale spun ca „aversiunea sau teama fata de pierdere”  joaca un rol mai mare in luarea deciziilor decat anticiparea castigurilor posibile. Mai mult, este posibil sa nu fii constient de apetitul pentru risc pana cand nu te confrunti cu o pierdere.

Fiecare persoana are un profil de risc diferit. Apetitul la risc depinde de factori psihologici, capacitatea de a suporta pierderile, varsta investitorului, veniturile obtinute, orizontul de timp si multe altele. De aceea este important sa retii ca la intrebarile precum “Am o suma de bani, cum pot sa o investesc” raspunsul corect este “Depinde”.

Factorii care iti influenteaza toleranta la risc

  1. Obiectivele

Scopul planificarii financiare nu este acela de a acumula cat mai multi bani. Este sa decizi ce iti doresti in viata, sa calculezi de cati bani ai nevoie pentru a atinge aceste obiective si apoi sa alegi o strategie de investitii care sa iti aduca randamentele necesare.

 2. Varsta

Pentru o persoana tanara toleranta la risc este de obicei mai ridicata. Pentru cineva de 30 de ani tolerata nu poate fi la fel ca pentru cei de 80 de ani. Asta pentru că el / ea are mai mult timp si resurse pentru a-si reveni din eventualele pierderi. In schimb, o persoana care se apropie de varsta de pensionare va avea o toleranta la risc mai scazuta. In principal pentru ca, odata pensionat sau aproape de pensionare, nu ai un timp indelungat pentru a contracara eventualele scaderi ale portofoliului de investitii.

3. Orizontul de timp

Un investitor cu un orizont de timp indelungat are o toleranta mare la risc. Volatilitatea pietei(modul in care preturile pot evolua in sus sau in jos) poate fi ridicata pe termen scurt, dar pe termen lung(10 ani sau mai mult) miscarile respective nu au o influenta semnificativa asupra randamentelor.

Directia generala a pietei bursiere de-a lungul mai multor decenii este crescatoare, dar exista evident si scaderi. Daca ai nevoie sa scoti banii investiti in 1-3 ani, sa zicem, sunt sanse mari ca fix atunci piata sa fie pe un trend descrescator si vei fi nevoit sa vinzi in pierdere.

4. Situatia financiara

Un investitor care are multe active si putine pasive(datorii) va fi cel mai probabil gata sa isi asume riscuri mai mari. 

5. Veniturile

Veniturile reprezinta un factor cheie care influenteaza toleranta la risc. Un investitor cu un venit disponibil ridicat are de obicei o toleranta mare la risc si invers. 

De asemenea, conteaza si aria de activitate in care profeseaza. Daca este intr-un domeniu în care isi poate gasi cu usurinta un job nou sau modalitati de a-si mari veniturile, isi poate asuma mai multe riscuri. Daca in schimb are un job sau o firma intr-un domeniu în care lucrurile sunt instabile/sezoniere are tendinta de a-si asuma mai putine riscuri. 

6. Nivelul de confort personal: Unii oameni sunt în mod natural mai confortabili cu riscul decat altii. Daca evolutia pietei te face sa nu poti dormi noaptea, poate fi un semnal ca trebuie sa investesti in active mai putin riscante sau sa te familiarizezi mai bine cu instrumentele in care investesti.

Principalele categorii de profil de risc

Conservator

Investitorii care prefera siguranta investitiilor lor mai mult decat cresterea averii apartin acestei categorii. Portofoliile investitorilor conservatori cuprind în principal depozite bancare, titluri de stat sau fonduri mutuale cat mai diversificate. Un exemplu de toleranta scazuta la risc este tendinta de a vinde instrumentele in momentul in care preturile incep sa scada.

Moderat/Echilibrat

Investitorul moderat are de obicei un orizont de timp mediu. Deoarece cu cât este mai mare riscul, cu atat randamentul este mai mare, acest profil ar putea oferi o buna crestere a investitiilor pe termen lung. Un sistem echilibrat de fonduri de indecsi sau ETF-uri diversificate ar indeplini nevoile unui investitor moderat.

Agresiv

Investitorul agresiv este cel caruia nu ii vine greu sa-si expuna portofoliul la un risc mai mare daca acest lucru ii creste sansele de profit. Ii place sa faca pariuri riscante in actiuni ale firmelor cu potential de crestere accelerata sau sa investeasca in diverse start-up-uri. De ce? Pentru ca desi riscurile sunt mari potentialul de crestere este nelimitat in unele cazuri.

Din cele trei mari categorii de mai sus putem discuta si de subcategorii precum: moderat conservator sau moderat agresiv.

Cum poti sa iti afli profilul de risc?

Exista nenumarate chestionare online care te vor ajuta sa iti determini profilul de risc. Tine minte insa ca rezultatele acestor chestionare nu sunt 100% corecte . Una este cand notezi un raspuns pe foaie si alta este reactia ta cand un eveniment nefavorabil se intâmpla in realitate(cand vei experimenta posibile scaderi ale portofoliului tau).

Cateva surse super faine unde poti face chestionarele:

Profilul de risc se poate modifica in timp, in functie de schimbarile din viata ta. Poate ca ti se schimba veniturile, orizontul de timp sau iti setezi obiective noi. Ceea ce a a functionat pentru tine cand esti tanar poate sa nu mai fie potrivit atunci cand ajungi la 50 sau 60 de ani.

Ce e important de retinut: cand iti stabilesti profilul de risc si apoi investești intr-un portofoliu care reflecta toleranta ta la risc, orizontul de timp si circumstanțele personale, esti  cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor tale financiare!

Spor la investitii!

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate