Schimba-ti viata in 5 secunde

Nu stiu tu cum esti, dar eu sunt mare fan al cartilor de dezvoltare personala. Cele misto. Pentru ca sunt si multe de o calitate slaba pe piata. De ce sunt fan? Pentru ca atunci cand le citesc imi iau doza de motivatie pentru a-mi pune pe hartie obiectivele personale si financiare si de a ma ocupa de ele. Singura problema este ca nu e suficient sa iti doresti doar, trebuie sa si actionezi in acel sens.

1. Cum a aparut regula de 5 secunde

De cate ori nu ti s-a intamplat sa citesti o carte, sa urmaresti un documentar  despre o persoana foarte misto sau un video motivational pe youtube si sa zici, gata, pana acum am cam tras mata de coada, dar de azi ma pun pe treaba? Sau mai bine hai, de maine, ca ziua de azi e deja la jumatate, incep in forta de dimineata. Doar ca a doua zi dimineata motivatia aia a cam palit, nu mai bine dorm 30 de minute in plus? Plus ca azi tocmai a aparut si noul serial senzatie de pe Netflix. Un episod si gata. De maine sigur e mai simplu sa ma apuc. Suna familiar?

In cartea 5 Seconds Rule Mel Robbins ne vorbeste despre aceasta tendinta acuta a noastra de procrastinare si ne invata cum sa o pacalim in cel mai simplu mod posibil. Iti recomand cartea chiar daca nu esti neaparat fan al cartilor de dezvoltare personala in general. Pentru ca aceasta femeie are un stil foarte cool de a tine captivat si a te motiva intr-un mod fabulos. Iti garantez ca nu te vei plictisi pentru ca sunt mentionate foarte multe povesti inspirationale ale oamenilor pe care regula de 5 secunde i-a ajutat sa isi transforme viata. 

2. Cum functioneaza regula de 5 secunde

Sa vorbim putin despre ce implica aceasta regula de 5 secunde.😊  Ea spune ca atunci cand ai un plan sau un impuls sa faci un lucru, trebuie sa actionezi in urmatoarele 5 secunde. Altfel creierul tau va crede ca eviti sa il faci pentru ca viata iti este pusa cumva in pericol si te va impiedica sa il faci.

Mel vorbeste despre cum ajunsese intr-un moment dificil al vietii ei. In timp ce locuia cu familia in Boston, a trecut printr-o criza existentiala generata de problemele financiare: restaurantul sotului, in care investisera toate economiile, avea probleme financiare, iar ei ramaneau rapid fara bani. Cum o problema nu vine niciodata singura, problemele cu banii au dus la probleme in relatia de cuplu si cu copiii, asa ca se simtea foarte nemotivata si nu reusea sa iasa din acest cerc vicios.

Incercand sa isi schimbe noile obiceiuri nesanatoase de a apasa mereu butonul snooze cand venea vorba de orice responsabilitate. Pana cand intr-o zi a urmarit lansarea unei rachete, unde, asa cum stim, se numara de la 10 la 1 inainte de lansare. Astfel i-a venit ideea sa aplice aceeasi strategie dimineata cand suna alarma. Astfel, atunci cand cand auzea alarma numara invers de la 5 la 1: 5-4-3-2-1 si apoi se ridica imediat, nelasand timp pentru second thoughts. Mai exact, actionezi inainte sa apuci sa te gandesti prea mult la ce faci. 

3. Beneficiile regulii de 5 secunde

Mai departe Mel a decis sa incerce acest exercitiu a doua zi cand a sunat alarma. Imediat cum a sunat, a numarat in gand 5-4-3-2-1, apoi s-a ridicat din pat. Odata ce ajungea la 1, nu se mai gandea, doar actiona si se ridica din pat. Simplu, nu? Dupa ce a folosit aceasta metoda zile la rand pentru a se trezi la timp dimineata, a vazut beneficiile ei. A hotarat sa o aplice si la alte activititati bune pe care avea tendinta sa le tot amane. Astfel, ea a ajuns sa isi dea seama ca noi oamenii avem tendinta de a investi prea mult timp analizand ideea de a face o actiune si prea putin timp chiar realizand actiunea. 

Mergand mai departe cu investigatiile in acest sens, a analizat comportamentul uman si tendinta de a procrastina, iar concluziile au aratat ca primele 5 secunde sunt cruciale in luarea unei decizii, pentru ca in aceste 5 secunde creierul nostru nu are timp sa ne saboteze. Ia gandeste-te putin. Cand ne gandim sa facem un lucru, cu cat asteptam mai mult, cu atat apar mai multe indoieli, nu?

4. Explicatia din spatele eficientei regulii

Daca vrei sa intelegi mai bine explicatia neurostiintifica din spatele acestei reguli, te invit sa citesti mai multe detalii aici.

Foarte pe scurt:

Regula te ajuta sa iti bati inlaturi modalitatile prin care creierul tau incearca sa te saboteze. Cercetarile au aratat ca 40% din ziua noastra este petrecuta pe automat.  Si pentru aproape toti, obiceiurile noastre nu ne ajuta de obicei. Astfel, creierul nostru vrea sa ne protejeze.

Cortexul prefrontal este partea creierului care se ocupa de luarea deciziilor, planificare si obiective. Ce trebuie sa stim este sa ne controlam cortexul prefrontal. Aici intra in joc Regula de 5 secunde. Numarand invers de la 5 la 1, reusim sa iesim din modul pilot automat. Si atunci cand actionam, exercitam controlul si ne activam cortexul prefrontal.

Regula de 5 secunde a ajutat-o pe Mel sa isi puna viata in ordine pe fast forward, actionand in loc de a analiza prea mult. Nu doar ca ca a ajutat-o sa se repuna pe picioare, dar a ajuns sa scrie o carte despre eficienta regulii, carte care este New York times bestseller si a tinut una dintre cele mai vizualizate 20 Tedx talks: How to stop screwing yourself over.

5. Cum m-a ajutat pe mine personal Regula de 5 secunde

Partea mea preferata la aceasta regula este modul foarte simplu in care poate fi aplicata. Nu e nevoie de exercitiu, nu e nevoie de vreo investitie financiara. Acum ceva timp, inainte de a ramane insarcinata, dupa ce am citit cartea am decis desigur sa aplic regula dimineata pentru a ma trezi cu o ora mai devreme decat de obice (7 in loc de 8, nu sunt nici extrem de matinala). Asta dupa ce am citit o alta carte,” 5 am club”(Robin Sharma), care iti povesteste despre beneficiile de a iti incepe ziua devreme, inainte de a-ti face activitatile tale de rutina, pentru a te ocupa de corpul, mintea si sufletul tau, pentru a avea grija de tine, sa evolueazi pe plan emotional si profesional.

Astfel, am aplicat regula de 5 secunde pentru a reusi sa ma trezesc si a evita scuzele mele uzuale (incep de maine, e prea frig afra, e intuneric afara, nu se intampla nimic daca dau skip o zi, somnul ma ajuta sa fiu mai energica azi) si a-mi rezerva aceasta ora in plus pentru a face un set de exercitii cardio, a citi cateva pagini dintr-o carte si de a medita (folosesc aplicatia Calm, de care sunt indragostita).

Acum cu o bebelina de cateva luni e mai greu cu acea ora pentru mine, uneori imi iese alteori nu, insa folosesc regula pentru un nou exercitiu. De fiecare data cand ma trezesc ca fac un milion de planuri in capul meu in legatura cu viitorul, numar in gand 5-4-3-2-1 si ma reintorc la momentul prezent, ma focusez pe ce traiesc acum, sa ma bucur de acest moment. Si e tare bine, ma ajuta enorm. 

6. Cuvinte de incheiere

La final te las cu recomandarea de a-ti face acest cadou. Citeste cartea fara graba, incepe sa practici regula in timp ce o citesti chiar. Incepe cu baby steps, nu pune presiune daca nu iti iese tot timpul. Incearca in continuare pana incepi sa vezi beneficiile. Din acel moment motivatia ta va urca “to the roof” si o vei aplica din ce in ce mai des, vazand beneficii din ce in ce mai mari.

Pregateste-te pentru schimbari wow in viata ta! ❤️

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate