Femei care ne inspira – #Ep. 1

In ziua de astazi, cand vorbim despre antreprenori vizionari pe care ni-i alegem ca modele sau mentori ne gandim automat la oameni precum Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Mark Cuban, Bill Gates. Sau, mergand spre meleagurile mioritice, antreprenori de succes precum Cristian Onetiu, Daniel Dines(UI Path), Dragos si Adrian Paval(Dedeman) sau Florin Talpes(Bitdefender). Ce au in comun toti acesti antreprenori? Ai ghicit, it’s a man’s world. 😃 Cel putin asta vedem in media sau pe retelele de socializare.

De ce nu exista mai multe femei antreprenor care sa iasa in fata? Poate din acelasi motiv pentru care si in marile corporatii nu gasim multe femei in pozitii de conducere. De-a lungul multor generatii barbatii au fost singurii care au avut acces la educatie superioara, la pozitii de conducere in marile firme ale lumii sau la fonduri de investitii care sa le sustina afacerile.

Insa asistam la o miscare puternica a emanciparii femeilor in domeniul business si antreprenoriat. Acest fenomen a fost viralizat prin miscarea #GirlBoss, initiat de Sophia Amoruso. Aceasta miscare simbolizeaza femeia moderna, increzatoare in fortele proprii, care este determinata sa isi urmeze visurile si obiectivele, indiferent de provocarile pe care le poate intalni.

Modelele feminine de succes nu doar ca vor inspira noua generația de fete să devina lideri in afacerile de mâine, dar sunt exemple si pentru femeile care vor să schimbe lumea în intr-una mai buna. De aceea, lipsa modelelor de antreprenoriat feminin este o altă problemă de gen pe care putem sa o atenuam/inlaturam cel mai simplu prin sustinerea femeilor de catre….femei. 😊

In continuare mi-am propus sa prezint cateva dintre cele mai cool femei antreprenor intr-o serie de articole. Pentru ca de ce nu, mereu avem nevoie de modele in cariera si nu strica niciodata putina sustinere in comunitatea femeilor. Pentru ca…girl power (who rules the world…girls).👯‍♀️

Astazi vom incepe cu doua dintre femeile care pe mine personal ma inspira. Sper ca te vor inspira si pe tine.

  1. Mel Robbins

Sursa: Forbes.com

1.1 Cum a devenit ea cunoscuta?

De ce am inceput cu Mel? Cred ca datorita faptului ca ne arata ca nu e niciodata prea tarziu sa iti faci ordine in viata. Te invata ca poti sa iti atingi potentialul pe care stii sau poate nu stii momentan ca il ai. Dar mai ales ca motivatia vine din interior. Cine este Mel Robbins? A devenit faimoasa prin metoda “5 minutes rule”, despre care a scris si o carte(“5 minutes rule”, despre care voi scrie un articol mai larg pentru a detalia cum functioneaza principiul).

Pe scurt, ea a emis teoria conform careia ai nevoie de o strategie foarte usoara prin care sa iti pacalesti creierul sa nu mai procrastineze. Cum anume? Printr-o numaratoare inversa, asa cum se procedeaza la lansarea unei rachete: 5,4,3,2,1. Asta pentru ca atunci cand avem o intentie de a face un lucru care sa ne ajute in indeplinirea obiectivelor noastre intervine anxietatea. Iar creierul va percepe aceasta anxietate ca pe un pericol si va incerca sa ne protejeze, aparand aici, asa cum toate stim foarte bine, amanarea, evitarea, convingerea ca ca mai bine lasam pe maine.

1.2 Ce inseamna mai exact regula de 5 secunde?

Toate am trecut prin asta: ne punem alarma devreme ca sa putem merge la sala sau la jogging inainte de munca, doar ca sa dam snooze sau eventual stop, cu gandul ca mai bine lasam pe a doua zi. Inainte de somn ne convingem ca a doua zi vom incepe cartea aia noua de dezvoltare personala, vom termina trainingul ala de marketing digital, vom incepe in sfarsit planul de afacere pentru business-ul la care visam de cativa ani sau vom pune mana pe telefon si vom contacta potentiali clienti. Noaptea mereu ne vin multe idei. Doar ca a doua zi, da, ai ghicit. Suntem prea ocupate, taskuri urgente la job, rufe de spalat sau inca un episod din serialul preferat de pe Netflix. Da, pot oricand sa aman putin munca pentru indeplinirea obiectivelor mele. Ma apuc maine mai bine, uite sunt si cam obosita azi, nu e o idee buna sa incerc asa fara sa fiu in forma. Si ne trezim ca nu mai ajungem sa facem niciodata aceste lucruri care ne-ar ajuta sa ne transformam atat de mult viata.

Cam despre aceasta idee vorbeste si Mel Robbins, de profesie avocat, dar devenita faimoasa in toata lumea prin aceasta carte si prin discursul ei de la TEDx (How to stop screwing yourself over), care are mai mult de 26 de milioane de vizionari. Ea povesteste cum a reusit sa isi refaca viata dupa varsta de 40 de ani, cum a reusit sa se ridice din datorii si depresie folosind o tactica atat de simpla precum regula de 5 secunde. Caut-o pe Youtube, iti promit ca iti vor placea discursurile ei. 😊

 

2. Sophia Amoruso – CEO GirlBoss Media

Sursa: https://anastasiyamozgovaya.com

2.1 Inceputurile a la Hollywood

Sophia Amoruso este cunoscuta mai ales ca si initiatoare a bine cunoscutei miscari #GirlBoss, miscare a emanciparii femeilor in business. Povestea ei este demna de Hollywood, lucru care intr-un fel s-a si concretizat. Spun intr-un fel pentru ca nu, nu a realizat Steven Spielberg un film despre viata ei, insa Netflix a facut asta.  Ea a scris cartea GirlBoss, carte care a fost si ecranizata pe Netflix(poti cauta filmul cu acelasi nume). Sa povestim putin despre ascensiunea ei in antreprenoriat, precum si caderea puternica, pentru ca apoi sa porneasca un nou business.

Povestea incepe intr-un clasic decor specific Silicon Valley, si anume, a pornit un business din dormitorul ei la varsta de 22 de ani, cand a inceput sa vanda haine vintage pe Ebay sub brandul Nasty Gal. La inceput pentru a putea sa isi achite facturile. Asta se intampla candva prin anul 2006. Avand un talent nativ in a selecta haine vintage deosebite pe care le cumpara de la boutique-urile second hand locale, a reusit sa isi formeze rapid o clientela fidela pe eBay. Cateva probleme avute pe eBay au determinat-o sa se mute pe propria ei platforma de ecommerce, unde putea sa lucreze dupa propriile reguli. Iar restul este istorie.

2.2 Final sau doar inceputul unei noi povesti?

Vanzarile au explodat, crescand exponential de la an la an pana in 2011,  cand a aparut un fond de investitii care a dorit sa duca business-ul ei la nivelul urmator. Finalul acestei povesti nu este unul foarte fericit, dar nici trist. Asta pentru ca din cauza presiunilor de crestere carora nu le-a putut face fata, Nasty Gal a intrat in faliment in 2016, fiind cumparata de catre Boohoo (retailer din UK) pentru suma de 20 de milioane de dolari. So…not so bad after all.😎 Ai fi putut crede ca Sophia s-a pensionat la varsta de 32 de ani, nu? Doar a primit 20 de milioane de dolari. Ei bine, ea a fondat Girlboss Media, o companie care isi propune sa incurajeze femeile sa isi atinga obiectivele printr-o serie de podcasturi, articole si conferinte.

Poti intra pe www.girlboss.com pentru doza zilnica de motivatie. 

Si tu…ce modele feminine ai in viata? Spune-le ca te inspira, incurajeaza-le sa faca in continuare o treaba extraordinara.

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate