Mult timp am incercat sa imi dau seama de ce nu am reusit sa raman cu prea multi bani la final de luna, desi mi-am crescut considerabil veniturile active de-a lungul anilor sau desi am fost destul de privilegiata in sensul ca am avut suport financiar de la familie de-a lungul studiilor si chiar o perioada dupa ce m-am angajat. Pana cand am inteles iar si iar ca mindsetul joaca un rol atat de important in viata financiara, la fel ca in atat de multe alte aspecte ale vietii.
Si astfel am ajuns sa ma documentez mai mult despre credintele limitative care ne impiedica sa ne indeplinim intreg potentialul financiar. Ce sunt credintele mai exact? Sunt ganduri pe care le avem, care se repeta la nesfarsit pana cand ni se aseaza ca niste adevaruri absolute, desi sunt doar atat, ganduri.
De ce sunt importante credintele limitative sau mai exact, de ce e important sa le identificam?
De ce e important sa vorbim despre emotii si credinte limitative despre bani? Pentru ca lucrurile de multe ori nu sunt doar alb-negru, nici chiar in lumea finantelor. Nu e vorba doar despre matematica: cum face un buget, cum castigam mai multi bani, cum ne crestem economiile, cum investim. E important desigur sa stim si acesti pasi, dar daca nu ne pregatim si la nivel mental si emotional, degeaba aflam aceste “cum sa”, pentru ca ne vom bloca pe drum, vom evita sa implementam ce am aflat ca e bine sa facem. Mai mult decat atat, avem de-a face cu 20% matematica si 80% mindset.
Ce vreau sa spun cu asta? De multe ori, desi poate stim cum sa ne gestionam finantele la nivel teoretic(asa cum a fost in cazul meu, care am studiat ani de zile despre asta), sau poate ai facut un curs sau lucrezi cu un mentor, observi ca nu obtii rezultatele dorite. De exemplu, sa ai mai multi bani. Nu sa castigi neaparat, ci sa si ramai cu el la finalul zilei.
Si aici intervin credintele limitative, care functioneaza ca niste linii de cod imprimate in creierul nostru si ne guverneaza actiunile de zi cu zi, deciziile pe care le luam. Si ca sa ne intoarcem la momentul zero al vietii noastre, ganditi-va ca atunci cand ne nastem noi nu avem niciun gand specific despre bani. Ce invatam pe parcurs este ceea ce vedem la cei din jurul nostru. Si este atestat ca cele mai puternice credinte pe care ni le formam sunt cele de pana in varsta de 7 ani. Aceste credinte noi le luam ca pe un adevar absolut. Ca sa iti dau un exemplu: daca un copil vede in familie ca parintii lui se cearta din cauza banilor, in mintea lui se intipareste ideea: banii aduc conflicte. Si ce va face creierul lui? Va incerca sa il protejeze de acel “pericol”. Va cauta motive sa nu atraga bani in viata lui sau daca ii atrage scapa de ei repede, prin cheltuieli impulsive.
De ce este atat de important sa ne identificam credintele limitative si sa le inlocuim cu credinte care ne ajuta in loc sa ne saboteze?
Pentru ca rezultatele noastre functioneaza dupa urmatorul model: avem circumstantele vietii, pe care nu le putem controla, desigur. In functie de circumstante avem anumite ganduri, ganduri care ne genereaza emotii, emotii care duc la anumite actiuni, actiuni care duc la rezultate. In toata aceasta ecuatie gandurile sunt primul plan pe care il putem controla. Nu imi pot alege circumstantele pe care viata mi le pune in fata, dar pot alege cum gandesc. De asta se spune ca nu evenimentele din viata noastra ne declanseaza fericirea sau nefericirea, ci modul in care reactionam la ele. Si nu putem sa ne schimbam credintele pana nu le identificam. Nu inseamna ca trebuie sa ne schimbam toate credintele despre bani, doar pe cele care nu ne mai servesc.
Cateva dintre cele mai raspandite credinte limitative despre bani
Banii se fac greu.
Oamenii bogati sunt rai/lacomi.
Datoriile sunt rele.
Daca vrei sa ai multi bani esti materialist.
Pot sa castig doar o anumita suma de bani.
Toti oamenii ar trebui sa castige la fel.
E rusinos sa vorbim despre bani.
Banii nu cresc in copaci.
Banii nu conteaza in viata.
Banii iti atrag ghinioane/invidie/etc.
Fiecare dintre noi poate rezonam cu altele.
Cum facem sa ne identificam credintele limitative?
Incepem sa ne punem intrebari. Cum erau parintii nostri cu banii? Cati bani castigau? Se discuta despre bani la noi in familie? Erau discutii negative de genul cum facem sa punem o paine pe masa si maine sau discutii pozitive de genul avem atat cat ne trebuie? Cum te-ai simtit in gasca de prieteni? Care este prima amintire pe care o ai despre bani? Simteai ca ratezi lucruri pentru ca nu ai bani ca alti prieteni, nu puteai sa mergi in excursii si asta te afecta?
Apoi gandeste-te la prezent. Ce ganduri ai legate de situatia ta financiara? Te simti confortabil cu banii pe care ii castigi? Te simti stresat de datoriile pe care le ai? Ai datorii? Ai un fond de urgenta si un fond de siguranta? Te-ai gandit cum o sa te intretii la pensie/ Strangi bani pentru pensie?
Aici e un proces mai complex prin care reusesti sa iti identifici toate credintele, nu te poti aseza acum la birou si iti vin automat toate credintele in minte. Progres, nu perfectiune, dar incepe procesul. Si uita-te cu compasiune si curiozitate la ce identifici. NU te invinovati.
Cum scapam de credintele limitative despre bani?
Prin afirmatii pozitive, le rescriem intr-un mod pozitiv, dar nu il ducem in extrema pozitiva, ci mai degraba aleg o afirmatie neutra si adevarata. De multe ori nu e suficient sa le rescriem direct in varianta cea mai de sus, pentru ca mintea noastre se va opune acestui gand.
De exemplu: Am prea multe datorii, nu o sa ies niciodata din ele -> Nu pot spune direct: Sunt prosper financiar, aleg niste trepte intermediare. Pot incepe cu : Eu cred ca am prea multe datorii si nu o sa ies niciodata din ele. Apoi avansez catre: Eu am multe datorii si voi gasi o solutie pentru a le inchide. Apoi progresez si mai mult catre: Am un plan pentru a inchide datoriile. Si asa mai departe.
Tu ce credinte limitative ti-ai identificat? Nu te lasa descumpanita pentru ca toti preluam aceste ganduri impamantenite si le purtam cu noi prin viata pana cand reusim sa le inlocuim cu unele care ne servesc cu adevarat. Si este nevoie de exercitiu. Si de timp. Da-ti timp pentru a observa schimbari. Dar incepe de undeva.