Ce trebuie sa stii despre actiuni

Actiunile sunt printre cele mai cunoscute si mai simplu de inteles tipuri de investitii. Ce inseamna mai exact? Pe scurt, daca o companie are rezultate financiare bune, cererea pentru actiunile lor va creste, ceea ce duce la cresterea pretului actiunilor, oferindu-ti astfel posibilitatea de a face un profit daca vinzi actiunile. Poti de asemenea sa ai un profit daca incasezi dividende de la compania respectiva, pentru actiunile detinute de tine. Oricine poate cumpara actiuni (in majoritatea tarilor conditia pe care trebuie sa o indeplinesti este sa ai 18 ani, dar nu se aplica peste tot), ceea ce le face foarte populare.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza si cum poti obtine venituri pasive din actiuni, hai sa o luam pas cu pas. 

Actiunile reprezinta titluri de proprietate intr-o companie. Daca detii o parte semnificativa dintr-o companie (sa zicem 10%), ai avea o influenta importanta in luarea deciziilor in compania respectiva. Dar in realitate majoritatea investitorilor retail (asa cum suntem noi, nu fondurile de pensii, de exemplu) detin un procent mult mai mic din companie. Ceea ce le ofera in continuare un cuvant de spus in luarea deciziilor, insa voturile au o pondere mult mai mica. Dar de fapt nici nu ne intereseaza atat de mult acest aspect. Pana la urma avem un motiv principal pentru care ne decidem sa cumparam actiuni: acela de a ne crea venituri pasive. 

Poti cumpara o actiune (sau mai multe) oricand si sa o vinzi oricand. Atata timp cat exista de partea cealalta a tranzactiei un investitor care este dispus sa fie contrapartida ta(de ex: tu cumperi o actiune atunci cand exista un investitor care este dispus sa vanda acea actiune, si invers). De cele mai multe ori nu cumperi actiuni direct de la compania care le-a emis, ci de la alti investitori de pe bursa. Bursa este acest intermediar intre cumparatorii si vanzatorii de actiuni. Companiile isi vand initial actiunile in cadrul unei operatiuni denumite Initial Public Offering (IPO). Astfel, ele isi pot atrage o suma de bani fara a fi nevoite sa ia un imprumut. Bani pe care ii vor folosi pentru a dezvolta compania si mai mult (cel putin asta este intentia, nu toate proiectele au si succes).

Cum faci bani mai exact din detinerea actiunilor? Sunt doua modalitati principale:

  1. Pretul actiunilor se apreciaza in timp si tu vei putea face profit prin vanzarea actiunilor la un pret mai mare decat pretul de cumparare. Cu cat o companie ia decizii financiare mai bune, va avea rezultate mai bune, tot mai multi investitori vor dori acele actiuni, pentru a profita si ei de rezultatele pozitive ale companiei. Ceea ce duce la cresterea actiunilor. Si automat duce la un profit pentru investitori. Dar preturile actiunilor nu sunt neaparat legate de rezultate financiare pozitive mereu. Poti vedea situatii in care o companie raporteaza pierderi anuale mai multi ani la rand, si cu toate acestea pretul actiunilor creste. Asta pentru ca investitorii asteapta o revenire spectaculoasa a companiei si vor sa detina actiunile ei atunci cand acest lucru se va intampla. Scenariu care se poate adeveri sau nu. 
  1. Incasarea dividendelor : partea din profitul companiei care este distribuita actionarilor. Nu toate companiile acorda dividende, dar asta nu inseamna ca este un lucru rau neaparat. Unele companii aleg sa reinvesteasca tot profitul companiei in proiecte viitoare care pot duce la o crestere accelerata a acestora. Ceea ce in final se va traduce intr-o crestere mai semnificativa a pretului actiunilor. Deci un profit mai mare obtinut de investitori la vanzarea actiunilor. 

In functie de strategia fiecarui investitor, poate opta pentru actiuni care acorda sau nu acorda dividende. Companiile care acorda dividende isi doresc ca investitorii sa le detina pe un termen cat mai lung. 

Exemple de companii care ofera dividende: Microsoft, Exxon Mobil Corp, AT&T Inc, Coca-Cola, Apple.

Exemple de companii care nu ofera dividende: Amazon, Tesla, Netflix, Facebook, Google.

Cum poti cumpara actiuni?

Pentru a cumpara actiuni ai nevoie de un cont la un broker online. In Romania, cativa dintre cei mai cunoscuti si de incredere brokeri sunt:

  • Tradeville – activeaza pe piata locala de mai bine de 25 de ani si se marketeaza ca fiind liderul in tranzactionarea online la bursa.
  • XTB – Cu peste 15 ani de experienta in domeniul financiar, XTB este unul dintre cei mai mari brokeri din Europa.Isi desfasoara activitatea in peste 13 tari, inclusiv Marea Britanie, Polonia, Germania, Franta si Romania.
  • Interactive Brokers : Infiintat in anul 1978 la New York, Interactive Brokers este unul dintre cei mai mari brokeri din lume. Compania are peste 1,4 milioane de clienti si intermediaza peste doua milioane de tranzactii in fiecare zi.

Long story short, cand detii actiuni devii actionar intr-o companie si vei avea venituri atunci cand companie are un randament bun. You win together or lose together.

De retinut ca pretul actiunilor evolueaza constant, pozitiv sau negativ. De aceea e foarte important sa iti faci de la inceput o strategie de care sa te tii. Iti doresti sa detii actiunea pentru un termen scurt, doresti sa profiti de o eventuala volatilitate a pretului pe termen scurt? Sa cumperi ieftin si sa vinzi cand se va aprecia cu 10%, sa zicem? Cu mentiunea ca poate pe termen scurt va scadea, te vei panica si vei vinde in pierdere, asa cum fac multi investitori incepatori, cand se lasa prada emotiilor.

Orice strategie presupune un anumit nivel de risc. De aceea este extrem de important sa investesti in educatia ta financiara, pentru a putea lua deciziile potrivite pentru nevoile tale financiare si pentru gradul de risc pe care esti dispus sa il tolerezi. 

Pe scurt

Chiar daca iti folosesti cunostintele dobandite si intuitia atunci cand te decizi sa investesti, este usor sa ajungi sa te lasi controlat de emotii. Chiar si cu o cercetare riguroasa, investitiile au intotdeauna un risc. Este o idee buna sa iti diversifici cat mai mult portofoliul, astfel încat sa nu iti tii toate ouale in acelasi cos. O modalitate usoara de a face acest lucru este prin ETF-uri sau prin fonduri mutuale. Mai multe detalii despre ETF-uri si fonduri mutuale am scris aici.

Spor la investitii! 

Esti interesata de educatie financiara?

Inscrie-te la newsletter….

*Prin completarea formularului, ești de acord cu politica de confidențialitate